Odporność bez recepty
Witamina C – strażniczka odporności
Witamina D – królowa wśród witamin
Zastrzyk mocy w postaci kwasów tłuszczowych omega-3
Cynk – fundament odporności
Witamina A
Cebula
Królowa wśród kasz – kasza jaglana
Imbir – panaceum na wszystko
Pędy sosny
Czarnuszka
Jeśli chcesz przyjemnie rozpocząć przygodę z olejem z czarnuszki, to:
- przyjmuj ją z posiłkiem
- zacznij od kilku kropli
- stopniowo zwiększaj dawkę
- łącz olej z czarnuszki z sokiem z cytryny, sokiem malinowym, miodem, syropem klonowym, aloesem. Połączenie z czymś kwaśnym – cytryną/limonką – diametralnie zmienia smak.
Odporność zaczyna się w jelitach
Naturalne probiotyki – kiszonki
Kiszonki nie są zalecane dla każdego – nietolerancja histaminy
Jakie kiszonki warto spożywać?
Piśmiennictwo:
1. Aranow C.: Vitamin D and the Immune System. Journal of Investigative Medicine 2011; 59(6)
2. Beata Tokarz-Deptuła , Joanna Śliwa-Dominiak i in. Bakterie komensalne a odporność układu pokarmowego, oddechowego i moczowo-płciowego. Postepy Hig Med Dosw (online), 2016; 70: 599-609 e-ISSN 1732-2693
3. Health benefits of kimchi (Korean fermented vegetables) as a probiotic food. Park KY, Jeong JK, Lee YE, Daily JW 3rd. J Med Food. (2014)
4. Institute of Medicine (US) Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium; Ross AC, Taylor CL, Yaktine AL, et al., editors. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington (DC): National Academies Press (US); 2011. 3, Overview of Vitamin D.
5. Jandhyala S.M.1, Talukdar R.1, Subramanyam C.1, Vuyyuru H.1, Sasikala M.1, Nageshwar Reddy D.: Role of the normal gut microbiota. World J Gastroenterol. 2015 Aug 7;21(29):8787–803.
6. Katarzyna Mojka Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549
7. Kinga Mzyk „Kiszonki – dlaczego warto je jeść?” 2016
8. Kulczyński, B., Gramza-Michałowska, A., Kobus-Cisowska, J., Kmiecik, D.: Działanie prozdrowotne pestek dyni. Przemysł Spożywczy 2016, 70, 11: 37-39.
9. Krzysik M., Biernat J., Grajeta H.: Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego. Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka. Adv. Clin. Exp. ed. 2007, 16, 1: 123–133.
10. Patrycja Szachta: Mikrobiota jelitowa – źródło zdrowia czy choroby? (2018) Centrum Medyczne Vitaimmun
11. red. M. Jarosz: Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia 2017
12. Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł , Kuras M., Rola witaminy C i cynku we wspomaganiu układu odpornościowego, Warszawa 2013
13. Jill Balla Kohn: Is There a Diet for Histamine Intolerance? Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. (2014)
Autorka tekstu:
Kamila Błaszczyk. Absolwentka studiów licencjackich na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu na kierunku dietetyka. Aktualnie kontynuuje naukę na studiach II stopnia na tej samej uczelni. Stawiam pierwsze kroki w zawodzie dietetyka. Stale rozwijam się, poszerzam swoją wiedzę na szkoleniach i konferencjach. Interesuję mnie rola mikrobioty w patogenezie otyłości i chorób cywilizacyjnych, co bylo tematem mojej pracy dyplomowej. W przyszłości chciałabym pracować w zakresie dietetyki pediatrycznej oraz klinicznej.
Więcej o mnie można zobaczyć na profilu instagramowym, który poszerza się o tematykę dietetyczną.