fbpx
Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Home BLOG JEST DIETA, NIE MA GRILLA?

JEST DIETA, NIE MA GRILLA?

by Anna Paluch

tim-wright-122634

Jest dieta, nie ma grilla?

Taka najczęściej pojawia nam się myśl w ostatnim czasie. W końcu sezon na grilla otwarty, ale nie dla mnie, bo jestem na diecie. Biorąc pod uwagę nasze tradycyjne podejście do grillowania, masz rację. Nijak się ma do chudnięcia karczek, boczek, kaszanka i większość kiełbasy z ogniska. Tylko dlaczego musimy się zamykać w kręgu tradycji, kiedy grilla można wykorzystać również do przyrządzenia dietetycznych i pożywnych potraw? Warto pamiętać, że nie tylko wieprzowiną i wołowiną z grilla można się najeść. Dlaczego zapominamy o kurczaku, indyku oraz rybach? Warto zrobić małe porównanie i już widzimy, ile w ten sposób można zaoszczędzić kalorii!

  • Grillowana kiełbasa śląska – ok. 210 kcal
  • Grillowana karkówka (ok.60 g) – 233 kcal
  • Grillowana pierś z kurczaka (100g) – 99 kcal
  • Porcja grillowanych warzyw – 124 kcal

Sposobów kilka na zdrowego grilla!

1. Grilowany kurczak

Wystarczy łyżka oliwy, wyciśnięty czosnek, zestaw ulubionych przypraw, poleca się papryka wędzona, rozmaryn i tymianek. Można dodać łyżeczkę musztardy. Zamarynować mięso w południe, by wieczorem wrzucić na ruszt i zjeść soczyste i pachnące mięso. Przy kurczaku ugrilluj jako dodatek kawałki młodej kukurydzy! 

2. Szaszłyki z warzywami

Możesz też tego marynowanego kurczaka pokroić na kawałki i poprzeplatać warzywami robiąc kolorowe i zdrowe szaszłyki. Do grillowania dobrze sprawdzą się: papryka, pieczarki, cebula, ananas, bakłażan, młoda kukurydza czy cukinia. 

3. Dietetyczny gzik z ziemniakiem

Upieczony w mundurku ziemniak to samo dobro, jeszcze kiedy podamy go z dodatkiem białka, będzie idealny, pełnowartościowy posiłek. Gzik przyrządzisz miksując chudy twaróg z jogurtem naturalnym, dodaj posiekaną rzodkiewkę i dużo szczypiorku, dopraw i podawaj z ziemniakiem!

4. Ryba z grilla dla odmiany

Nie ma to jak świeży pstrąg, łyżeczka masła, świeża pietruszka, zawinięte w folię i ugrillowane. Szukasz odmiany? Postaw na grillowaną makrelę, wypełnioną oliwą z czosnkiem i świeżym rozmarynem. Taka makrela nijak się ma do wędzonej makreli ze sklepu rybnego!

5. Wykwintna szparaga z szynką parmeńską

Szukasz sposobu na grilla w wersji wykwintnej? Wykorzystaj sezonowość szparag, które świetnie komponują się w towarzystwie szynki parmeńskiej. Szparagi blanszuje na wodzie lub parze, następnie owijam szynką i grilluje dosłownie 15 minut do połączenia smaków. Podane z pomidorkami koktajlowymi i sosem balsamicznym zrobią z ciebie mimochodem Perfekcyjną Gospodynię!

Wszystkie te pyszne potrawy podaj z sałatką ze świeżej sałaty, pomidorów malinowych, ogórków i kilkoma kostkami sera feta pokropionej oliwą. To co nas gubi podczas grillowania to również wysokokaloryczne napoje. Zamiast piwa wybierz lampkę wytrawnego wina, a gazowane napoje zastąp domową pietruszkową lemoniadą. Sporą ilość kostek lodu wrzuć do mocnego blendera, najlepiej termomixu, dodaj pęk natki pietruszki, sok wyciśnięty z kilku cytryn i płaską łyżkę cukru trzcinowego. Zmiksuj na maksymalnych obrotach, dopełnij butelką wody. Pyszna dawka orzeźwienia i żelaza! Jeżeli jeszcze zamiast keczupu, jako dodatek wybierzesz musztardę, czy chrzan to będzie idealnie zrównoważony grill.

Dieta to nie wyrzeczenia i rezygnowanie z przyjemności, to sztuka kompromisu i łączenia tego co zdrowe, pyszne i wyrównujące ilość przyjmowanych kalorii. Jeżeli swoje zdrowie i dbanie o utrzymanie prawidłowej masy ciała będziemy traktować dorywczo lub na zasadzie wszystko albo nic, nigdy nie osiągniemy sukcesu i zadowolenia z prowadzonego stylu życia. Jaki jest wasz sposób na zdrowe grillowanie?

 

 

You may also like