Rozgrzewająca zupa meksykańska
Ja wiem, że chili con carne robimy z mięsa wołowego. Mięso wołowe to rodzaj mięsa czerwonego, którego w diecie, podobnie jak wszystkich przetworzonych, powinniśmy unikać i dla efektów diety (tłusto) i dla zdrowia (potencjalne zagrożenie chorobami, w tym nowotworami). Właśnie w takich momentach przychodzą nam z pomocą zamienniki i chociaż Magda Gessler (z całą sympatią) zbeształa by mnie za ten pomysł, bo przecież zapach, wywar, ona potrafi nawet wiek krowy wyczuć w zupie, więc tym bardziej wyczuje, że to drobiowe, mielone mięso wykorzystałam w mojej. Sic! Ja mam swoje zasady i będę się ich trzymać, przez większość czasu. Raz na jakiś czas prawdziwa meksykańska w porządku, ale na codzień, wersja dietetyczna. Zapraszam!
Robi się coraz chłodniej więc rozgrzewające zupy z czosnkiem w składzie mile widziane w codziennym menu, prawda? Wybaczcie, ale zupę na obiad, czy jako jeden z głównych posiłków akceptuje wtedy, kiedy jestem w stanie się nią najeść…ta spełnia wszystkie przyjęte kryteria.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka,
- czosnek kilka ząbków,
- cebula
- papryka czerwona,
- kukurydza
- czerwona fasola (albo puszka mieszanki kukurydzy i fasoli, bo jest taki idealny do tej zupy zestaw),
- pulpa pomidorowa, pomidory w puszce, co kto ma i lubi
- przyprawy do zupy meksykańskiej lub nasz własny zestaw,
- papryka słodka,
- papryka ostra odrobinka,
- magiczny składnik: papryka wędzona, na której robie „zasmażkę” do zupy,
- oliwa,
- sos sojowy, sos balsamiczny bio
Jak to robię?
Na łyżeczce oliwy duszę mięso, dodaje cebule posiekaną, czosnek i paprykę czerwoną w kostkę, przyprawiam, czekam aż to się wszystko fajnie zarumieni. Przekładam do garnka, dodaje pomidory, trochę wody, liść laurowy, ziele, gotuje na małym ogniu. Na patelnię z mięsa dodaję łyżeczkę oliwy, trochę wody i wsypuję papryki, pół na pół, słodką i wędzoną. Podsmażam jak zasmażkę, aż poczuję piękny zapach. Dodaje do garnka z zupą. Doprawiam sosami, dodaje kukurydzę i fasolę. Gotuję, żeby wszystkie smaki się połączyły. Można podać samą zupę, z ryżem lub chlebem.
Proste, pyszne, szybkie, w miarę dietetyczne, czyli spełnione wszystkie moje niezbędne zasady z kategorii kuchnia domowa.
Czy mięsem drobiowym zbeszcześciłam to danie? Mogę je ewentualnie inaczej nazwać i nikt nie będzie miał pretensji…
Jakie są wasze ulubione zupy? Co musi się w nich znaleźć?