5 SZYBKICH, PROSTYCH I PYSZNYCH SAŁATEK!
Listopad nie sprzyja aktywnościom fizycznym. Sporą część czasu spędzamy pod kocem, leniuchując. Przy tym leniuchowaniu zdarza nam się przesadzić z kaloriami, zwłaszcza w postaci słodkości: gorącej czekolady, czy szarlotki. Korzystamy też z sezonu na grzane wino, często z dodatkami. Nic dziwnego, że czujesz się ociężała. Może warto wybrać na kolację lekką, prostą i szybką w wykonaniu sałatkę? Wystarczy kilka składników i gotowe! Dzisiaj mam dla Ciebie 5 propozycji, któraś z nich musi cię zachwycić prostotą!
Sałatka z awokado i mozzarellą
pomidor
pół kuli mozzarelli
pół dojrzałego awokado
kilka liści świeżej bazylii
opcjonalnie 2 łyżki czerwonej fasoli
pieprz, sól do smaku
Sałatkę możesz wymieszać lub układać na talerzu poszczególne składniki. Awokado to nasz przyjazny tłuszcz, który wpływa na wzrost dobrego cholesterolu. Organizm lepiej przyswaja likopen z pomidorów w towarzystwie awokado. Owoc ten (tak!) zawiera też sporo potasu, który wpływa na układ mięśniowy i nerwowy. Warto przekonywać do awokado również najmłodszych!
Sałatka z gruszką i serem lazur
rukola
ser pleśniowy niebieski – Lazur
gruszka
orzechy włoskie
oliwa
Na rukoli kładziemy kawałki miękkiej gruszki i sera lazur. Posypujemy posiekanymi orzechami i kropimy oliwą. Ze względu na kaloryczność (ser, orzechy, owoc) może to nie jest sałatka na co dzień, jednak od święta to prawdziwe święto dla podniebienia.
Sałatka z kaszą jaglaną, tuńczykiem i oliwkami
ugotowana na sypko kasza jaglana
suszone pomidory
oliwki
tuńczyk w sosie własnym
zielona pietruszka
pestki dyni
Do kaszy dodajemy rozdzielone widelcem kawałki tuńczyka, pokrojone oliwki i suszone pomidory. Dodajemy posiekaną pietruszkę i polewamy oliwą, doprawiamy. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Zdrowa i zbilansowana sałatka idealna na kolację. Warto dodawać do sałatek pestki. Te z dyni mogą szczycić się znaczną ilością zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, a także A, E, C, które biorą udział w licznych procesach biochemicznych w organizmie.
Słodka sałatka z selerem naciowym i żurawiną
seler naciowy
jabłko
suszona żurawina
drobno posiekane orzechy włoskie
jogurt naturalny
Seler naciowy i jabłko drobno kroimy w podobnych proporcjach ilościowych. Dodajemy garść suszonej żurawiny. Orzechy możemy drobno posiekać lub zmielić i dodać do jogurtu. Ta słodka sałatka to prawdziwa bomba witaminowa!
Sałatka z wędzoną makrelą i sałatą rzymską
wędzona makrela wybrana w kawałki
sałata rzymska
pomidory koktailowe
ser feta
zielona papryka
masło klarowane
oliwa
Sałatę rzymską wrzucamy na 4 minuty na gorące masło klarowane na patelni, solimy. Układamy na talerzu kawałki makreli, pokrojone na połówki pomidorki, kawałki papryki i sera feta. Kropimy oliwą. Dodajemy ciepłą sałatę.
Chciałabym wam wskazać moją ulubioną opcję sałatkową, ale nie jestem w stanie. Są odpowiednie na różne okazje – na kolację, słodki podwieczorek, albo pudełko do pracy. Są proste do zrobienia, więc możesz zrobić coś zdrowego na szybko. Które smaki najbardziej do was trafiają?