Żyjemy w czasach szybkiego, gotowego i okrutnie przetworzonego jedzenia, co niestety odbija się negatywnie na naszym układzie trawiennym. Wiele osób cierpi na zaparcia, a co gorsze zaczynamy się do tego przyzwyczajać, że nasze wypróżnianie jest nieregularne. Problem zaczyna nas gnębić, kiedy trwa powyżej kilku dni. Natomiast regularne wypróżnianie oznacza codzienną wizytę w toalecie. Dodatkowo zalegające w jelitach treści mogą się przekształcać w stany zapalne. Zapewniam Was, że nie chcecie przedłużać takiego stanu. Sposób? Dieta bogatoresztkowa.
Dieta bogatoresztkowa to dieta o wysokiej podaży błonnika. A jak już wiemy, błonnik reguluje pracę jelit zamiatając je jak miotełka. Oczywiście nie ma to jak działanie naturalne, dlatego dieta taka przewiduje podniesienie sprawności wydalania bez stosowania środków farmakologicznych, a poprzez błonnik i zwiększenie dostarczanej ilości płynów. Nie wierzę w tabletki, syropy czy gotowe produkty na trawienie. Siła jest w naturalnym żywieniu, dodawaniu ziół i przypraw oraz ograniczaniu słodyczy i przetworzonych rzeczy.
Jak powinien wyglądać twój dzień diety przeciw zaparciom?
- Dzień zaczynaj od łyżki oleju lnianego- oczyści jelita ze złogów, pobudzi kosmki do pracy.
- Następnie podaj szklankę ciepłej wody, może być z cytryną.
- Znakomite rezultaty przynosi stosowanie soku z jagód acai. Reguluje on pracę jelit, ponadto jest niezwykle odżywczy! Podaj łyżkę.
- Do przygotowania potraw wybieraj produkty jak najmniej przetworzone. Korzystaj z warzyw i owoców w dużych ilościach.
- Jako dodatek wybieraj ryż brązowy, kasze jęczmienną, gryczaną, jaglaną zastępując nimi makaron i ziemniaki, aby nie były zbyt często.
- Mięso przygotowuj gotowane, robione na parze lub duszone z odrobiną oleju. Unikaj smażenia, opiekania potraw. Oprócz mięsa stosuj białko w postaci fasoli, grochu, soczewicy – mają dużo błonnika. Mocz przed ugotowaniem.
- Ogranicz spożycie potraw mącznych jak pierogi, naleśniki czy kluski.
- Postaraj się dodawać do każdego posiłku warzywa. Do kanapek mogą być pomidory, ogórki, papryka, cebula. Korzystaj z kiszonek: ogórków i kapusty.
- Zadbaj o picie dużej ilości płynów, najlepiej wody lub herbat ziołowych. Wody powinno być conajmniej 2,5 l, aby przesunąć błonnik przez układ pokarmowy. Zrezygnuj ze słodzonych napojów. Soki z sokowirówki nie dosładzane. Wybieraj kompot z jabłek z dodatkiem suszonych śliwek, goździkami, imbirem i cynamonem.
- Z herbat wybieraj ziołowe: miętę, rumianek, melisę, koper włoski, czystek, pokrzywę. Uspokój układ trawienny, który jest zblokowany i napięty.
- Pilnuj regularności posiłków. Co najmniej 4-5 posiłków dziennie. Pamiętaj o śniadaniu.
- Zrezygnuj z podjadania przekąsek i słodyczy, zwłaszcza gotowych, sklepowych produktów z mnóstwem cukru i utwardzanego tłuszczu.
- Pamiętaj o doprawianiu pokarmów. Dodawaj duże ilości ziół: bazylia, tymianek, mięta, kminek, czarnuszka. Czas poznać działanie siemienia lnianego, babki płesznik oraz ostropestu! Siemię i babka mają dużo błonnika i oczyszczają jelita. Ostropest zawiera sylimarynę – stosowaną w problemach z wątrobą np. wzdęciach. Syntetyczna sylimaryna jest we wszystkich suplementach, które mają przynieść ulgę po tłustym obiedzie. Po co jeść syntetyki? Zwłaszcza, że Polacy niestety kochają tabletki.
- Wieczorem możesz podać szklankę ciepłego mleka.
- Pamiętaj o spożywaniu dużej ilości jogurtów naturalnych, kefirów, zsiadłego mleka, oczywiście najlepiej robionego samodzielnie. Możesz dodawać do nich suszone śliwki, albo otręby każdego rodzaju, siemię i babkę.
Dodatkowe patenty
- Możesz zalać suszone śliwki gorącą wodą dodaj imbir, cynamon, kiedy namokną zjedź albo zmiksuj i dodaj np. do jogurtu naturalnego.
- Zalej gorącą wodą siemię lniane lub babkę płesznik, możesz chwilę pogotować, odstaw do wystudzenia. Możesz przecedzić ziarenka i zjeść galaretkę. Polecam również odstawić w całości i taką galaretkę wymieszać z owocami – sposób na wysokobłonnikowy deser.
Co wybierać?
Podsumowując, mała ściąga co wybierać a czego unikać w diecie.
Produkty wskazane:
- kasze gruboziarniste,
- ryż naturalny nieoczyszczany,
- fasole, grochy
- płatki owsiane, orkiszowe, jęczmienne,
- pieczywo razowe, z pełnego przemiału, typu graham i chrupkie pełnoziarniste;
- wszelkie owoce i warzywa – świeże i suszone (śliwki, morele) oraz nasiona, m. in. siemię lniane!
- Polecane są przetwory mleczne: kefiry, maślanka, świeże mleko zsiadłe oraz produkty probiotyczne.
Produkty zabronione w diecie:
- Pieczywa o małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy na miodzie,
- Mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana,
- Mleko tłuste,
- Duże ilości żółtek,
- Baranina, wieprzowina, podroby, dziczyzna, kaczki, gęsi, tłuste ryby,
- Pasztety, tłuste wędliny,
- Tłusta śmietana,
- Frytki, smażone, placki ziemniaczane,
- Słodycze, czekolada, pralinki, cukierki, ciastka, konfitury,
- Kakao, płynna czekolada, mocna herbata, mocna kawa i alkohol
- Zupy na tłustych wywarach,
- Potrawy smażone, pieczone,
- Torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele.