fbpx
Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Home BLOG 5 SZYBKICH, PROSTYCH I PYSZNYCH SAŁATEK!

5 SZYBKICH, PROSTYCH I PYSZNYCH SAŁATEK!

by Anna Paluch

photo-1479150928156-423a69d91fe0

5 SZYBKICH, PROSTYCH I PYSZNYCH SAŁATEK!

Listopad nie sprzyja aktywnościom fizycznym. Sporą część czasu spędzamy pod kocem, leniuchując. Przy tym leniuchowaniu zdarza nam się przesadzić z kaloriami, zwłaszcza w postaci słodkości: gorącej czekolady, czy szarlotki. Korzystamy też z sezonu na grzane wino, często z dodatkami. Nic dziwnego, że czujesz się ociężała. Może warto wybrać na kolację lekką, prostą i szybką w wykonaniu sałatkę? Wystarczy kilka składników i gotowe! Dzisiaj mam dla Ciebie 5 propozycji, któraś z nich musi cię zachwycić prostotą! 

Sałatka z awokado i mozzarellą

pomidor
pół kuli mozzarelli
pół dojrzałego awokado
kilka liści świeżej bazylii
opcjonalnie 2 łyżki czerwonej fasoli
pieprz, sól do smaku

Sałatkę możesz wymieszać lub układać na talerzu poszczególne składniki. Awokado to nasz przyjazny tłuszcz, który wpływa na wzrost dobrego cholesterolu. Organizm lepiej przyswaja likopen z pomidorów w towarzystwie awokado. Owoc ten (tak!) zawiera też sporo potasu, który wpływa na układ mięśniowy i nerwowy. Warto przekonywać do awokado również najmłodszych!

Sałatka z gruszką i serem lazur

rukola
ser pleśniowy niebieski – Lazur
gruszka
orzechy włoskie
oliwa

Na rukoli kładziemy kawałki miękkiej gruszki i sera lazur. Posypujemy posiekanymi orzechami i kropimy oliwą. Ze względu na kaloryczność (ser, orzechy, owoc) może to nie jest sałatka na co dzień, jednak od święta to prawdziwe święto dla podniebienia.

Sałatka z kaszą jaglaną, tuńczykiem i oliwkami

ugotowana na sypko kasza jaglana
suszone pomidory
oliwki
tuńczyk w sosie własnym
zielona pietruszka
pestki dyni

Do kaszy dodajemy rozdzielone widelcem kawałki tuńczyka, pokrojone oliwki i suszone pomidory. Dodajemy posiekaną pietruszkę i polewamy oliwą, doprawiamy. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Zdrowa i zbilansowana sałatka idealna na kolację. Warto dodawać do sałatek pestki. Te z dyni mogą szczycić się znaczną ilością zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, a także A, E, C, które biorą udział w licznych procesach biochemicznych w organizmie. 

Słodka sałatka z selerem naciowym i żurawiną

seler naciowy
jabłko
suszona żurawina
drobno posiekane orzechy włoskie
jogurt naturalny

Seler naciowy i jabłko drobno kroimy w podobnych proporcjach ilościowych. Dodajemy garść suszonej żurawiny. Orzechy możemy drobno posiekać lub zmielić i dodać do jogurtu. Ta słodka sałatka to prawdziwa bomba witaminowa!

Sałatka z wędzoną makrelą i sałatą rzymską 

wędzona makrela wybrana w kawałki
sałata rzymska
pomidory koktailowe
ser feta
zielona papryka
masło klarowane
oliwa

Sałatę rzymską wrzucamy na 4 minuty na gorące masło klarowane na patelni, solimy. Układamy na talerzu kawałki makreli, pokrojone na połówki pomidorki, kawałki papryki i sera feta. Kropimy oliwą. Dodajemy ciepłą sałatę.

Chciałabym wam wskazać moją ulubioną opcję sałatkową, ale nie jestem w stanie. Są odpowiednie na różne okazje – na kolację, słodki podwieczorek, albo pudełko do pracy. Są proste do zrobienia, więc możesz zrobić coś zdrowego na szybko. Które smaki najbardziej do was trafiają? 

 

You may also like