Psycholektura w kontekście malucha!
Do gabinetów dietetyków i psychodietetyków zgłasza się coraz więcej zatroskanych rodziców. Najczęściej problemy dotyczą nie tyle samej diety, co zdrowych nawyków żywieniowych. Oczywiście praca z dzieckiem, przeważnie kończy się na pracy z rodzicem, nie zmienia to jednak faktu, że najważniejszą osobą, która doświadcza zmiany jest maluch. Praca z dziećmi jest bardzo trudna, wymaga od specjalisty uwzględnienia obecnych kompetencji dziecka, stadia jego rozwoju, relacji jaka łączy je z rodziną, oraz sytuacji w szkole. Na Polskim rynku piśmienniczym, można znaleźć kilka ciekawych pozycji, które wspomogą dietetyków i psychologów wiedzą praktyczną i merytoryczną.
-
Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy. Leanne Cooper.
Cudowna książka, która zawiera w sobie wiedzę teoretyczną i praktyczną. Autorka w prosty i ciekawy sposób wyjaśnia zagadnienia związane z psychologią jedzenia. Skupia się na motywacji oraz sposobie w jaki się uczymy. Wyjaśnia zawiłą terminologię używając prostych, życiowych przykładów. Dodatkowym plusem, są gotowe narzędzia do pracy z klientem oraz informacje o wartych uwagi stronach internetowych
-
Psychologia nadmiernego jedzenia. Przyczyny, konsekwencje, sposoby zmiany. Nina Ogińska-Bulik
Autorka skupia się na poznawczych, jak i behawioralnych problemach związanych z nadmiernym jedzeniem. W książce znajdują się opisy przeprowadzonych eksperymentów w tematyce otyłości i nadwagi. Dużym plusem jest odrębny rozdział poświęcony dzieciom i młodzieży. Możemy dowiedzieć się jak dzieci postrzegają osoby otyłe, jak nadmierne kilogramy wpływają na ich życie oraz postrzeganie siebie, a także budowanie i postrzeganie własnego JA.
-
Ocena występowania zależności między neofobią żywieniową a zachowaniami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym. Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Według źródeł obecnie 1 na 10 dzieci cierpi na neofobię żywieniową- czyli lęk przed jedzeniem, szczególnie nowym i nieznanym. O ile w pewnym wieku takie zachowanie mija samo lub przy pomocy rodziców, o tyle u niektórych dzieci zaburzenie nasila się wraz z wiekiem. Obszerną i wyczerpującą pracę doktorską ukazującą wiele aspektów neofobii dziecięcej przedstawia Agnieszka Kozioł-Kozakowska. Litera obowiązkowa dla dietetyków współpracujących np. ze szkołą, przedszkolem lub żłobkiem.
-
Rozwój psychiczny dziecka od 0 do 10 lat. Poradnik dla rodziców, psychologów i lekarzy. Frances L. Ilg, Louise Bates Ames i inni.
Kolejna, moim zdaniem, warta uwagi pozycja na pułkach biblioteczki. Autorzy adresują wiedzę zawartą w ich książce do specjalistów takich jak nauczyciele czy lekarze. Skupiają się nie tylko na rozwoju, ale również na problemach i wyzwaniach, które się z nim wiążą. Żywieniu dzieci poświęcają cały rozdział, tłumacząc jak z wiekiem zmieniają się dziecięce potrzeby. Z książki możemy dowiedzieć się między innymi o tym, że około drugiego roku życia dziecka spada motywacja do picia z kubka, aby ja podtrzymać warto wprowadzić mały czajniczek, z którego dziecko będzie mogło nalewać sobie płyn, co zwiększa motywację do spróbowania napoju.
Dla rodziców i specjalistów
-
Rodzicielstwo no problem! Co robić, aby moje dziecko jadło zdrowo. Mario Becciu, Rita Anna Colasanti
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam tę książeczkę, która wyglądem przypomina dodatek do gazety, nie zapałałam do niej miłością. Jednak z każdą kolejną, przeczytana kartką, uświadamiałam sobie jak bardzo się myliłam. Autorzy- małżeństwo prowadzące terapie dla rodziców, wprowadzają czytelnika w świat zdrowych nawyków. Lektura nie tylko dla rodziców, polecam ją również dietetykom, którzy pragną rozwijać się w psychodietetyce dziecięcej.
-
Za mamusię, za tatusia. Sposób na niejadka. Jak kształtować prawidłowe nawyki z jedzeniem u dzieci na różnych etapach rozwoju. Marta Bakowska
Jedna z nielicznych pozycji na polskim rynku dotycząca od a do z zdrowych nawyków żywieniowych. Autorka jest psychologiem klinicznym na co dzień współpracuje z rodzicami niejadków. W książce dzieli się swoją wiedzą i rozwiązaniami.
-
Cukier dzieci nie krzepi. Jacon Teitelbaum, Deborah Kennedy
Temat bardzo na czasie. Książką pełna jest propozycji jak zmniejszyć spożywanie cukru przez dzieci w różnym przedziale wiekowym. Proponowane metody dopasowane są do możliwości dzieci i wiedzy rodziców.
-
Basia i słodycze. Zofia Stanecka, Marianna Oklejak
Tak, Basia i słodycze to książka dla dzieci. Tytułowa Basia dowiaduje się czym są słodycze i z jakich powodów po nie sięgamy. Dziewczynka odkrywa, że każdy może mieć inne poglądy i inne motywy jedzenia słodyczy. Genialna lektura nie tylko dla dzieci, ale i dla rodziców jako zupełnie pracy ze specjalistą. Powszechnie wiadomo, że dzieci lubią wzorować się na bohaterach ulubionych książek, a Basi nie da się nie lubić.
A czy wy macie do polecenia książki z zakresu uczenia dobrych nawyków żywieniowych naszych najmłodszych? Jak sądzicie, na co trzeba zwrócić szczególną uwagę rodzicom, którzy trafiają do gabinetu dietetyka? Naszym zdaniem trzeba przede wszystkim przekazać rodzicom prawdę o tym, że najmłodsze dzieci uczą się poprzez modelowanie, a tym najważniejszym dla nich modelem staje się rodzic. Dlatego szukamy rozwiązań dotyczących uszczęśliwiania mam, które szczęście i pozytywne nastawienie przekazują dziecku nawet sobie tego do końca nie uświadamiając.
Artykuł gościnny.
Autorka: Marta Szpojda. Jestem magistrem psychologii, ukończyłam kursy między innymi z psychodietetyki, żywienia dzieci, a także wspomagania procesu wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych (diet coaching). Interesuję się rozwojem emocjonalnym dzieci i dorosłych. Wraz z Izą prowadzę grupę zdrowe brzuszki + offtop. Pomagam rodzicom rozwijać pełną miłości i wzajemnego szacunku relację z dzieckiem, a także przekonuję, że czasem warto po prostu wrzucać na luz. Prywatnie mama 2,5 letniego szkraba. Współautorka bloga: Zdrowe Brzuszki.