Jedzenie intuicyjne

Jedzenie intuicyjne – podcast z Małgorzatą Ziębą

Diety to produkt komercyjny o świetnie zaplanowanym marketingu. Sprzedają nadzieję na lepsze życie, a w przypadku niepowodzenia – obciążają winą konsumenta.

Swietłana Bronnikowa

Diety skupiają uwagę na tym co zewnętrzne, na kolejnym sposobie, widocznych efektach, pomiarach, porównaniach…oddalając nas od nas. Zamiast na wartości jaką jest dla mnie zdrowie i tym co chcę i potrafię dla niego zrobić, skupiamy się na zakazach i zasadach, których musimy przestrzegać, bo tak każe przyjaciółka, celebrytka, świat.

Pora zastanowić się, dlaczego się nie udaje? Pora zwrócić się w kierunku swoich własnych emocji, potrzeb, celów i przekonań dotyczących jedzenia. Pora pozwolić sobie na wsłuchanie się w intuicję, ale tak uważnie i w skupieniu, a nie by ulec kolejnym wymówkom.

Zapraszam na mój pierwszy podcast, bądź proszę wyrozumiała, w którym o intuicyjnym jedzeniu rozmawiam z psychodietetyczką i coach – Małgorzatą Ziębą.

„Jedzenie intuicyjne to proces obejmujący już na wstępie „wzloty i upadki”. Cele końcowe odchudzania i Jedzenia intuicyjnego zasadniczo się różnią. Kiedy efektem odchudzania ma być utrata wagi, efektem jedzenia intuicyjnego jest wprowadzenie do codziennego odżywiania takich jakości jak spokój, zadowolenie i wolność, a także lepszy kontakt ze swoim ciałem, celem jest lepszy kontakt ze sobą dzięki uważności. Chudnięcie prawdopodobnie będzie procesem ubocznym zmian związanych z IE, jednak nie stanowi jego obietnicy czy sedna.” Małgorzata Zięba

  • Co to oznacza: „jeść intuicyjnie”?
  • Czy to sposób na zmianę nawyków żywieniowych na lepsze?
  • Czy możliwe jest odchudzanie jedząc wszystko?
  • W czym pomaga uważność w jedzeniu?

Serdecznie zapraszam do odsłuchania rozmowy oraz subskrybcji mojego kanału na Spotify oraz iTunes. Czekam na pierwsze opinie i komentarze. Chcecie więcej takich rozmów?

Poznaj mojego gościa

Małgorzata Zięba – psychodietetyczka i coach. Pracuje z kobietami, które chcą poprawić swoją relację z jedzeniem i wyjść z błędnego koła diet i odchudzania. Odzyskany spokój, wolność i równoWAGA smakują najlepiej :) Tematy jakie najczęściej pojawiają się w jej gabinecie we Wrocławiu to jedzenie emocjonalne i kompulsywne. W swojej pracy coraz częściej wykorzystuje ideę jedzenia intuicyjnego i związaną z nią uważność. Prowadzi o tym spotkania, warsztaty, a także kurs online „Wokół Jedzenia”. Współpracuje z Instytutem Proces.

Polecane lektury:

  • Książka Evelyn Tribole, Elyse Resch „Jem Intuicyjnie”.
  • Książka „Intuicyjne odżywianie” Swietłana Bronnikowa.
  • Zbiór tekstów o jedzeniu intuicyjnymautorstwa Małgorzaty Zięby, warto od nich zacząć zainteresowanie tematem.

Anna Paluch

Jestem psychologiem, psychodietetykiem, specjalistą ds. żywienia, trenerem w Psychologia w Polsce, właścicielką Gabinetu Psychodietetycznego Flow by Ania, autorką projektu “80 dni dookoła zdrowia”, E-kursów "Zaprojektuj Swój Zdrowy Styl życia", czy "Psycho dla dietetyka" ale przede wszystkim lubię i chciałabym inspirować do wprowadzania zmian w swoim stylu życia. Na zdrowie należy patrzeć całościowo i naprawdę trwałe i skuteczne efekty to wynik działań w wielu obszarach. Jednak te kroki są małe i bezbolesne, w ten sposób budują nasze nawyki i zostają z nami na dłużej w przeciwieństwie do szybkich rozwiązań i restrykcji. Szukanie sposobów dzięki narzędziom psychologicznym jak i dietetycznym w podnoszeniu jakości naszego życia jest moją pasją.
Anna Paluch

Latest posts by Anna Paluch (see all)