Przepisy z jajem

Przepisy z jajem! Nie do końca dietetyczne…

Lubię kiedy jest prosto i zdrowo. Im mniej składników tym lepiej, mniej kalorii i mniej kombinowania. I chociaż Święta Wielkanocne, na szczęście trwają krócej to i tak przygotowujemy jajeczną ucztę. Od lat fachowcy spierają się w sprawie właściwości jajek i liczby, którą można zjadać bez wpływu na zdrowie. A ja jak zwykle stanę pośrodku, opierając się na badaniach EBM, uważam, że jajka to świetna, sycąca opcja, dlatego często na moim talerzu lądują. Pomagają dzięki temu kontrolować masę ciała. Nie zalecam 8 jajek codziennie, ale w tygodniu, to dla mnie norma. Wiele jednak zależy od tego, czy jesteśmy zdrowi. U osób z insulinoopornościa, cukrzycą typu II oraz zaburzeniami lipidowymi należy zachować większą ostrożność. Na szczęście w Święta licznik staje w miejscu, te poświęcone nie mają cholesterolu ani alergenów, przecież! :) . Jeśli szukasz inspiracji na ostatnią chwilę, sprawdź, co będzie u mnie! Kilka pomysłów na przepisy z jajem!

Jajka faszerowane pastą czerwoną i zieloną

Składniki:

6 jaj
Pasta czerwona:
tuńczyk w sosie własnym
łyżeczka majonezu
łyżka jogurtu greckiego
twaróg wędzony 2 łyżki
żółtka z  3 jaj
pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
Wszystkie składniki łączymy w pastę, napełniamy  6 połówek jaj

Pasta zielona:
żółtka z 3 jaj
ser żółty tarty 2 łyżki
łyżeczka majonezu
pół awokado
drobno siekana zielona cebula lub szczypiorek
Wszystkie składniki łączymy w pastę, napełniamy  6 połówek jaj

Zupa z botwinki z jajkiem

Składniki:
pęczek botwinki
marchew
pietruszka
seler
cebula
śmietana 18% 3 łyżki
domowa wegeta, zielę, liść laurowy, sos sojowy
2 duże ziemniaki
jogurt grecki łyżka
szczypiorek
jajko
Buraczki z botwinki i warzywa korzenne drobno kroimy, zalewamy wodą dodajemy wegetę, liść, zielę, gotujemy do miękkości. Osobno gotujemy ziemniaki. Jajko gotujemy.Liście botwinki kroimy, dodajemy do zupy. Na koniec do szklany wlewamy śmietanę, dodajemy trochę barszczu i wlewamy do zupy. Ziemniaki tłuczemy z jogurtem i dodajemy pokrojony szczypiorek. Na talerz wylewamy zupę, dodajemy kulkę ziemniaków i jajko. 
Ja lubię tłuczone ziemniaki w barszczu zabielanym a ty?

Sałatka świąteczna z jajkiem i pieczarkami

Składniki:
500g ugotowanych w całości pieczarek, potem pokrojonych na kawałki
ser żółty tarty według uznania i celów dietetycznych
5 jajek ugotowanych
papryka czerwona
drobno pokrojony szpinak świeży
posiekany szczypiorek

sos z jogurtu z dodatkiem majonezu

Sałatka z brokułem i wędzonym twarogiem

Składniki:
4 jaja ugotowane na twardo
ugotowany brokuł
twaróg wędzony (Biedronka lub Lidl)
pomidor
Sos czosnkowy: jogurt grecki, przyprawy, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku
Składniki kroimy na duże kawałki, polewamy sosem

Pasta jajeczna z białą rzodkwią

2 jaja ugotowane na twardo,
ser kozi
biała rzodkiew (ta długa)
jogurt gęsty, trochę majonezu,
dodatkowo może być drobno posiekany ananas
Jajka drobno kroimy, rzodkiew trzemy na tarce i odsączamy wodę, ser kozi według uznania trzemy na tarce, dodajemy jogurt, doprawiamy, można osłodzić ananasem.

A na deser wilgotna babka adwokatowa

6 jaj
20 dkg cukru pudru
25 dkg mąki
1 szklanka adwokatu/ likieru jajecznego
1 szklanka oleju rzepakowego
aromat waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Jajka ubijamy z cukrem i solą, dodajemy adwokat, olej i olejek, na końcu mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do dużej formy na babkę, albo 2 mniejszych. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę, ale zaglądajmy po 45 minutach czy za bardzo się nie przypieka. 

A na kolorowanie jaj zapraszam do Niebałaganki! 

A jakie są twoje ulubione przepisy z jajem?

 

Anna Paluch

Jestem psychologiem, psychodietetykiem, specjalistą ds. żywienia, trenerem w Psychologia w Polsce, właścicielką Gabinetu Psychodietetycznego Flow by Ania, autorką projektu “80 dni dookoła zdrowia”, E-kursów "Zaprojektuj Swój Zdrowy Styl życia", czy "Psycho dla dietetyka" ale przede wszystkim lubię i chciałabym inspirować do wprowadzania zmian w swoim stylu życia. Na zdrowie należy patrzeć całościowo i naprawdę trwałe i skuteczne efekty to wynik działań w wielu obszarach. Jednak te kroki są małe i bezbolesne, w ten sposób budują nasze nawyki i zostają z nami na dłużej w przeciwieństwie do szybkich rozwiązań i restrykcji. Szukanie sposobów dzięki narzędziom psychologicznym jak i dietetycznym w podnoszeniu jakości naszego życia jest moją pasją.
Anna Paluch