Rozgrzewająca zupa meksykańska

Ja wiem, że chili con carne robimy z mięsa wołowego. Mięso wołowe to rodzaj mięsa czerwonego, którego w diecie, podobnie jak wszystkich przetworzonych, powinniśmy unikać i dla efektów diety (tłusto) i dla zdrowia (potencjalne zagrożenie chorobami, w tym nowotworami). Właśnie w takich momentach przychodzą nam z pomocą zamienniki i chociaż Magda Gessler (z całą sympatią) zbeształa by mnie za ten pomysł, bo przecież zapach, wywar, ona potrafi nawet wiek  krowy wyczuć w zupie, więc tym bardziej wyczuje, że to drobiowe, mielone mięso wykorzystałam w mojej. Sic! Ja mam swoje zasady i będę się ich trzymać, przez większość czasu. Raz na jakiś czas prawdziwa meksykańska w porządku, ale na codzień, wersja dietetyczna. Zapraszam!

Robi się coraz chłodniej więc rozgrzewające zupy z czosnkiem w składzie mile widziane w codziennym menu, prawda? Wybaczcie, ale zupę na obiad, czy jako jeden z głównych posiłków akceptuje wtedy, kiedy jestem w stanie się nią najeść…ta spełnia wszystkie przyjęte kryteria.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka,
  • czosnek kilka ząbków,
  • cebula
  • papryka czerwona,
  • kukurydza
  • czerwona fasola (albo puszka mieszanki kukurydzy i fasoli, bo jest taki idealny do tej zupy zestaw),
  • pulpa pomidorowa, pomidory w puszce, co kto ma i lubi
  • przyprawy do zupy meksykańskiej lub nasz własny zestaw,
  • papryka słodka, 
  • papryka ostra odrobinka,
  • magiczny składnik: papryka wędzona, na której robie „zasmażkę” do zupy,
  • oliwa,
  • sos sojowy, sos balsamiczny bio

Jak to robię?

Na łyżeczce oliwy duszę mięso, dodaje cebule posiekaną, czosnek i paprykę czerwoną w kostkę, przyprawiam, czekam aż to się wszystko fajnie zarumieni. Przekładam do garnka, dodaje pomidory, trochę wody, liść laurowy, ziele, gotuje na małym ogniu. Na patelnię z mięsa dodaję łyżeczkę oliwy, trochę wody i wsypuję papryki, pół na pół, słodką i wędzoną. Podsmażam jak zasmażkę, aż poczuję piękny zapach. Dodaje do garnka z zupą. Doprawiam sosami, dodaje kukurydzę i fasolę. Gotuję, żeby wszystkie smaki się połączyły. Można podać samą zupę, z ryżem lub chlebem.

Proste, pyszne, szybkie, w miarę dietetyczne, czyli spełnione wszystkie moje niezbędne zasady z kategorii kuchnia domowa.

Czy mięsem drobiowym zbeszcześciłam to danie? Mogę je ewentualnie inaczej nazwać i nikt nie będzie miał pretensji…

Jakie są wasze ulubione zupy? Co musi się w nich znaleźć?

 

 

Anna Paluch

Anna Paluch

Jestem psychologiem, psychodietetykiem, specjalistą ds. żywienia, trenerem w Psychologia w Polsce, właścicielką Gabinetu Psychodietetycznego Flow by Ania, autorką projektu “80 dni dookoła zdrowia”, E-kursów "Zaprojektuj Swój Zdrowy Styl życia", czy "Psycho dla dietetyka" ale przede wszystkim lubię i chciałabym inspirować do wprowadzania zmian w swoim stylu życia. Na zdrowie należy patrzeć całościowo i naprawdę trwałe i skuteczne efekty to wynik działań w wielu obszarach. Jednak te kroki są małe i bezbolesne, w ten sposób budują nasze nawyki i zostają z nami na dłużej w przeciwieństwie do szybkich rozwiązań i restrykcji. Szukanie sposobów dzięki narzędziom psychologicznym jak i dietetycznym w podnoszeniu jakości naszego życia jest moją pasją.
Anna Paluch
PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0