Zdrowo i szybko? Jakie produkty zawsze mam w kuchni?

Zdrowa dieta, czy ta odchudzająca dla wielu osób kojarzy się z czasochłonnym i pracochłonnym przygotowywaniem posiłków. W końcu wszyscy fachowcy mówią o pięciu posiłkach. Faktycznie regularność jest dla mnie kluczem do ustabilizowania swojej wagi, chociażby dlatego, że nie ma czasu na podjadanie. W naszym domu pojawia się około 4-5 posiłków w ciągu dnia, ale w związku z innymi obowiązkami nie wyobrażam sobie poświęcać dużo czasu na ich przygotowanie. Zresztą samo myślenie o nich zabiera mi sporo czasu. Dlatego staram się, aby potrawy były proste, szybkie i zdrowe. Tak, da się.

Co jest najczęściej na liście zakupowej?

Twaróg

To nasz sposób na 2 śniadanie lub podwieczorek. Miksuje kostkę sera z bananem, 3 łyżkami jogurtu naturalnego, czasem dodaje rozmoczone daktyle, czasem łyżeczkę masła orzechowego. Miksuje na kremowy serek , posypuje otrębami i borówkami. Coś słodkiego, coś z białkiem. Mam poczucie, że wszystkie moje warunki są spełnione. Twaróg wykorzystuje jako podstawę śniadania, robiąc kanapki ze świeżym chlebem i polewając ser łyżeczką miodu. Na obiad też się sprawdzi – w postaci leniwych: ser, jajko, trochę mąki pełnoziarnistej i gotowe. To nasz ulubieniec. Zawsze w lodówce. 

Jajko

Na śniadanie, w różnej postaci to po prostu bardzo szybka opcja. Jest tyle sposobów na jajko, że nie musi się znudzić: pasta jajeczna, omlet, sadzone czy tradycyjna jajecznica. Nie oszczędzam, jednocześnie sprawdzając, że z cholesterolem wszystko dobrze. A kiedy jeszcze mogę zrobić racuchy (jajko, trochę mleka, trochę mąki, płatki owsiane i jabłko w kostkę) to już prawie nie tęsknię za słodyczami, przynajmniej przez chwilę.

Filet z kurczaka, strączki

W naszym domu jedzenie może być dietetyczne, o ile jest sycące. To właśnie zapewnia kurczak lub strączki, a przy okazji są bardzo uniwersalne w komponowaniu z pozostałymi składnikami. W asyście warzyw już stanowią konkretny posiłek. Kiedy dodam pulpę pomidorową mam zdrowe spaghetti. Ugrillowany kurczak z warzywami i fetą to konkretna sałatka. A cieciorka? Do zupy, do leczo, po prostu podana z gotowanym kalafiorem i jajkiem sadzonym. Kiedy zamoczę ją wieczorem, rano wcale nie musi się długo gotować. 

Domowy chleb

A raczej składniki na domowy chleb. Bardzo rzadko kupuję pieczywo, a wcale nie zajmuje mi dużo czasu pieczenie swojego. Owszem z zakwasem mi nie wyszło i piekę chleb na drożdżach, ale i tak wychodzę z założenia, że przynajmniej dokładnie wiem z czego się składa. A mój składa się z drożdży, odrobiny cukru, wody, mąki razowej żytniej, pszennej i w przewadze gryczanej, płatków owsianych, siemienia, pestek słonecznika i dyni, soli i koniecznie czarnuszki. Fakt, bardzo pomocny jest w tym procesie thermomix. Zrobienie 6 minut, pieczenie 50 min. 

Płatki owsiane/ płatki ryżowe

Te pierwsze używam ostatnio częściej jako dodatek do jogurtu z owocami, dodatek do racuchów czy chleba.  Owsianka jakoś mi się chyba przyjadła, chociaż to też szybka i zdrowa opcja. Płatki ryżowe z mlekiem i malinami lub borówkami w lecie, albo z podpieczonym jabłkiem w zimie to trochę odmiany dla słodkich śniadań. Robi się je ekspresowo!

Mozarella i feta

Uwielbiamy sery, ale staram się urozmaicać potrawy serowym dodatkiem w mniej tłustej wersji. Mozarella, pomidor i awokado – gotowe. Ogórek, pomidor, kurczak, feta, na sałacie. Kilka składników, jeden dodatek i wszyscy zadowoleni. Nie ma wyciekającego z tostów żółtego sera, a przynajmniej nie zbyt często. 

Kasze z zestawów Trendy Lunch

To takie must have, które robi szybki obiad. Wystarczy mięso lub ryba i gotowe. Można nimi wypełnić paprykę, cukinię albo bakłażana, pokruszyć serem i zapiec. Świetne połączenia kasz i przypraw, w których można wybierać i komponować lunch na ciepło w domu i zimno w pracy czy podróży. Nasz ulubiony – mhammas, grzyby leśne i tymianek. 

Do tego wszystkiego warzywa i owoce i mamy komplet!

Zdrowe jedzenie może być nie tylko pyszne, ale i szybkie w wykonaniu. Zamiast skupiać swoją uwagę na przeróżnych przepisach fit, lepiej zrobić coś prostego, nie przejadać się i pilnować regularności.  

Kilka wskazówek dla zaoszczędzenia czasu:

  • zrób zupę krem np. z zielonego groszku i masz opcje na dodatkowe posiłki na conajmniej dwa dni,
  • ugotuj więcej strączek i możesz wykorzystać je do obiadu, do sałatki i ostatecznie zrobić z niej hummus
  • domowy chleb nie pleśnieje, możesz zrobić go spokojnie w większej formie,
  • planuj posiłki, przynajmniej te główne z wyprzedzeniem, chyba najwięcej czasu zajmuje myślenie o tym co zrobić dzisiaj do jedzenia,
  • staraj się używać jak najmniej składników, to nie musi być talerz rozmaitości, często im mniej tym lepiej, szybciej i zdrowiej…

 

A co znajduje się zawsze na twojej liście zakupów? 

 

Anna Paluch

Anna Paluch

Jestem psychologiem, psychodietetykiem, specjalistą ds. żywienia, trenerem w Psychologia w Polsce, właścicielką Gabinetu Psychodietetycznego Flow by Ania, autorką projektu “80 dni dookoła zdrowia”, E-kursów "Zaprojektuj Swój Zdrowy Styl życia", czy "Psycho dla dietetyka" ale przede wszystkim lubię i chciałabym inspirować do wprowadzania zmian w swoim stylu życia. Na zdrowie należy patrzeć całościowo i naprawdę trwałe i skuteczne efekty to wynik działań w wielu obszarach. Jednak te kroki są małe i bezbolesne, w ten sposób budują nasze nawyki i zostają z nami na dłużej w przeciwieństwie do szybkich rozwiązań i restrykcji. Szukanie sposobów dzięki narzędziom psychologicznym jak i dietetycznym w podnoszeniu jakości naszego życia jest moją pasją.
Anna Paluch

Latest posts by Anna Paluch (see all)

PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook14Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0