Chleb z żurawiną, miodem i kawą Inka

Lubię chleb, ale mam awersję do tych lekkich, dmuchanych kromek ze sklepu. Z jeszcze większą podejrzliwością patrzę na dmuchane, lekkie kromki w kolorze brązowym. Niestety wiele osób zachęca ten kolor, który jest dla nich wyznacznikiem – pełnego ziarna i wszelkich razowości. Tak naprawdę to słody, które nadają kolor i stanowią cukier. Dlatego jeśli chleb z piekarni, to tylko żytni, razowy na zakwasie, sporadycznie bułka, natomiast co 2-3 dni piekę swój chleb, którego składu jestem pewna. Druga sprawa, że domowy chleb, przynajmniej w moim przypadku jest ciężki, pełen ziaren i może być zdatny do zjedzenia przez długi czas. Po prostu wolę mieć świeży i piekę małą foremkę częściej, zwłaszcza, że z thermomixem zajmuje to 10 minut + pieczenie. Czasem jednak odchodzę od tradycyjnego przepisu i daję się skusić eksperymentom. Na deszczowy (ty)dzień, słodki chleb z miodem, suszoną żurawiną i kawą Inka jest strzałem w 10. Do tego twaróg i łyżeczka dżemu. Słodko i zdrowo, czyli to co w naszym domu lubimy najbardziej. 

Wypróbujecie przepis na sobotnie, słodkie śniadanie?

Chleb z miodem, suszoną żurawiną i kawą.

Składniki:

  • 25g drożdży,
  • 260 g wody
  • kopiata łyżka miodu,
  • łyżka oliwy,
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70g mąki gryczanej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  •  garść suszonej żurawiny
  • 2 płaskie łyżki kawy Inka
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Pokruszone drożdże łączymy z wodą i miodem, tak aby się rozpuściły (w thermomixie mieszam je, lekko podgrzewając). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (interwał, przez 3 minuty), pod koniec dodając żurawinę. Ciasto jest lejące się, ale tak właśnie jest dobrze. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja mam średnią blaszkę, 20 cm x 11 cm. Podpiekam chleb 15 min w 80 stopniach, żeby podrósł, a później 40 minut w 185 stopniach. Będzie ciemny, ale to nie oznacza, że spalony. To kawa. 

Wiecie z czym jeszcze jest pyszny, ale zupełnie nie dietetycznie? 
Z masłem, plastrem żółtego sera polanym miodem. 

Jakie są twoje ulubione wersje kanapek na słodko? Fit czy rozpusta?

 

Anna Paluch

Anna Paluch

Jestem psychologiem, psychodietetykiem, specjalistą ds. żywienia, trenerem w Psychologia w Polsce, właścicielką Gabinetu Psychodietetycznego Flow by Ania, autorką projektu “80 dni dookoła zdrowia”, E-kursów "Zaprojektuj Swój Zdrowy Styl życia", czy "Psycho dla dietetyka" ale przede wszystkim lubię i chciałabym inspirować do wprowadzania zmian w swoim stylu życia. Na zdrowie należy patrzeć całościowo i naprawdę trwałe i skuteczne efekty to wynik działań w wielu obszarach. Jednak te kroki są małe i bezbolesne, w ten sposób budują nasze nawyki i zostają z nami na dłużej w przeciwieństwie do szybkich rozwiązań i restrykcji. Szukanie sposobów dzięki narzędziom psychologicznym jak i dietetycznym w podnoszeniu jakości naszego życia jest moją pasją.
Anna Paluch

Latest posts by Anna Paluch (see all)

PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0