Chleb z żurawiną, miodem i kawą Inka

Lubię chleb, ale mam awersję do tych lekkich, dmuchanych kromek ze sklepu. Z jeszcze większą podejrzliwością patrzę na dmuchane, lekkie kromki w kolorze brązowym. Niestety wiele osób zachęca ten kolor, który jest dla nich wyznacznikiem – pełnego ziarna i wszelkich razowości. Tak naprawdę to słody, które nadają kolor i stanowią cukier. Dlatego jeśli chleb z piekarni, to tylko żytni, razowy na zakwasie, sporadycznie bułka, natomiast co 2-3 dni piekę swój chleb, którego składu jestem pewna. Druga sprawa, że domowy chleb, przynajmniej w moim przypadku jest ciężki, pełen ziaren i może być zdatny do zjedzenia przez długi czas. Po prostu wolę mieć świeży i piekę małą foremkę częściej, zwłaszcza, że z thermomixem zajmuje to 10 minut + pieczenie. Czasem jednak odchodzę od tradycyjnego przepisu i daję się skusić eksperymentom. Na deszczowy (ty)dzień, słodki chleb z miodem, suszoną żurawiną i kawą Inka jest strzałem w 10. Do tego twaróg i łyżeczka dżemu. Słodko i zdrowo, czyli to co w naszym domu lubimy najbardziej. 

Wypróbujecie przepis na sobotnie, słodkie śniadanie?

Chleb z miodem, suszoną żurawiną i kawą.

Składniki:

  • 25g drożdży,
  • 260 g wody
  • kopiata łyżka miodu,
  • łyżka oliwy,
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70g mąki gryczanej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  •  garść suszonej żurawiny
  • 2 płaskie łyżki kawy Inka
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Pokruszone drożdże łączymy z wodą i miodem, tak aby się rozpuściły (w thermomixie mieszam je, lekko podgrzewając). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (interwał, przez 3 minuty), pod koniec dodając żurawinę. Ciasto jest lejące się, ale tak właśnie jest dobrze. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja mam średnią blaszkę, 20 cm x 11 cm. Podpiekam chleb 15 min w 80 stopniach, żeby podrósł, a później 40 minut w 185 stopniach. Będzie ciemny, ale to nie oznacza, że spalony. To kawa. 

Wiecie z czym jeszcze jest pyszny, ale zupełnie nie dietetycznie? 
Z masłem, plastrem żółtego sera polanym miodem. 

Jakie są twoje ulubione wersje kanapek na słodko? Fit czy rozpusta?

 

Anna Paluch

Jestem psychologiem, psychodietetykiem, specjalistą ds. żywienia, trenerem w Psychologia w Polsce, właścicielką Gabinetu Psychodietetycznego Flow by Ania, autorką projektu “80 dni dookoła zdrowia”, E-kursów "Zaprojektuj Swój Zdrowy Styl życia", czy "Psycho dla dietetyka" ale przede wszystkim lubię i chciałabym inspirować do wprowadzania zmian w swoim stylu życia. Na zdrowie należy patrzeć całościowo i naprawdę trwałe i skuteczne efekty to wynik działań w wielu obszarach. Jednak te kroki są małe i bezbolesne, w ten sposób budują nasze nawyki i zostają z nami na dłużej w przeciwieństwie do szybkich rozwiązań i restrykcji. Szukanie sposobów dzięki narzędziom psychologicznym jak i dietetycznym w podnoszeniu jakości naszego życia jest moją pasją.
Anna Paluch

Latest posts by Anna Paluch (see all)