Spaghetti bolognese w wersji wegetariańskiej

czyli tak naprawdę….

Makaron sojowy z czerwoną soczewicą i kukurydzą 

 

Ten przepis to źródło białka roślinnego. Nie wiem jak wy, ale ja coraz częściej szukam pomysłów na bezmięsny obiad. Z jednej strony mam dość dietetycznego kurczaka i indyka, mięso z grilla też zostawiam na weekend. Z drugiej jednak strony chciałoby się białka na diecie, a nie tylko te węglowodany. Na szczęście jest coś pomiędzy. Drobne strączki, które są źródłem białka roślinnego, sycą i są na tyle neutralne, że można znaleźć na nie mnóstwo sposobów, aha i jeszcze jakie szybkie w przygotowaniu. Soczewica to must have zdrowej i dietetycznej kuchni i nie jest tak ciężka w trawieniu jak groch, czy fasola. Dodatkowo mamy makaron sojowy, który jest produktem bardziej białkowym niż tradycyjny makaron. Gwarantuję, że w kuchni wegetarian jak i zdrowo jedzących, czy tych na diecie mięsożerców sprawdzi się jak znalazł!

Do tego sos w stylu bolognese i mamy bezmięsną, zdrową ucztę, a najedzeni jak po porządnej porcji mięsa.

 

Składniki (dla 1 osoby):

  • 40 g makaronu sojowego (dostępny w sklepach organicznych)
  • 40 g soczewicy czerwonej
  • pół puszki pomidorów
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • przyprawy: ostra papryka, pieprz, sól, suszone pomidory z czosnkiem, czarnuszka do posypania

 

Makaron należy ugotować wg przepisu (3-4 minut). Soczewicę gotujemy do miękkości.

Pomidory dusimy z przyprawami. Następnie dodajemy kukurydzę i ugotowaną soczewicę. Doprawiamy wedle uznania (u mnie pikantnie). Łączymy z makaronem i posypujemy czarnuszką, dodatkowo zabezpieczając się przed wzdęciami można dodać mielony ostropest. To naturalny sposób na wzdęcia i niestrawność, zawiera sylimarynę główny składnik wszystkich reklamowanych tabletek  na poprawę trawienia. Po co brać kapsułki, kiedy można naturalnie. Sylimaryna – unikalny kompleks flawonolignanów, wykazujący właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, odtruwające i żółciopędne. Sylimaryna redukuje poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą, wspomaga regenerację wątroby, chroni wątrobę przed działaniem trucizn i toksyn. 

Smacznego!

A wy do czego wykorzystujecie najczęściej soczewicę?

Dominika Szura

Dominika Szura

W mojej duszy gra dużo. Odkryłam w sobie wiele pasji i staram się je skrupulatnie łączyć i rozwijać. Nie wierzę w utarty schemat, który mówi, że nie da się złapać wszystkich srok za ogon - moim zdaniem - da się!

Swoje pasje rozwijam nie tylko dla siebie - ale przede wszystkim staram się nimi dzielić z każdym kto tylko chce i potrzebuje czerpać z tego źródła. Dopiero wówczas czuję, że to co robię ma sens.
http://onlysayyes.pl/
Dominika Szura
PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0