p2

Pudding waniliowy słodki podwieczorek weekendowy

Zamieniam budynie w proszku na wersję o lepszej jakości i sięgam po domowy przepis na pudding. Nasz tytułowy budyń jest przeze mnie nazwany waniliowym, ale to od was zależy jaki smak będzie królował. Warto korzystać teraz z lekkich, słodkich deserów na zimno, bogato zdobionych sezonowymi owocami. W tygodniu stawiamy na białkowe, słodkie przekąski – biały ser miksowany z jogurtem, bananem i namoczonymi migdałami. W weekend więcej węglowodanów, ale i więcej sportu, kochani :)

 Pudding waniliowy

Składniki:

  • 200 ml (niecała szklanka) mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (może być również ziemniaczana)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka białka o smaku wanilii / druga wersja: 1 płaska łyżka słodzika typu miód/ syrop klonowy/ syrop z agawy /ksylitol (można dodać ekstrakt z wanilii)

*jeśli dodamy 1 łyżeczkę kakao otrzymamy wersję budyniu czekoladowego – polecam!

 

Wszystkie składniki blendujemy i masę wlewamy do garnka (najlepiej takiego, który się nie przypala). Stale mieszamy tak by nie powstały grudki aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Podajemy z ulubionymi, sezonowymi owocami, wiórkami kokosowymi i małą kosteczką gorzkiej czekolady. A do tego obowiązkowo – kawa!

Życzę smacznego!

<3

p1

p3

 

Dominika Szura

Dominika Szura

W mojej duszy gra dużo. Odkryłam w sobie wiele pasji i staram się je skrupulatnie łączyć i rozwijać. Nie wierzę w utarty schemat, który mówi, że nie da się złapać wszystkich srok za ogon - moim zdaniem - da się!

Swoje pasje rozwijam nie tylko dla siebie - ale przede wszystkim staram się nimi dzielić z każdym kto tylko chce i potrzebuje czerpać z tego źródła. Dopiero wówczas czuję, że to co robię ma sens.
http://onlysayyes.pl/
Dominika Szura
PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0