s2

Pasta z czerwonej soczewicy

Czy Wy też uwielbiacie różnorodne pasty warzywne? Wg mnie ich największą zaletą jest fakt, że stanowią świetną opcję w menu nie tylko wegan czy wegetarian, ale również mięsożerców. Dzisiaj wybór pada na soczewicę. Źródło białka roślinnego.

 Składniki:

350 g soczewicy czerwonej

4-5 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki (trzeba uważać by nie dodać za dużo, bo pasta będzie płynna)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka przyprawy kamis suszone pomidory z oliwkami

sól, pieprz, ostra papryka (wedle uznania)

garść orzeszków ziemnych (do podania)

i coś zielonego….pietruszka, kolendra, a może bazylia

 Przygotowanie:

  1. Soczewicę należy przepłukać zimną wodą. Nie wymaga ona wcześniejszego namoczenia tak jak inne strąki.  
  2. Gotować do miękkości (ok. 10-15 minut)
  3. Połączyć ugotowaną soczewicę, pomidory z puszki, oliwę i przyprawy w naczyniu do blendowania. Zblendować na jednolitą masę.
  4. Doprawić w razie konieczności.
  5. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej, teflonowej patelni.
  6. Podawać ze świeżym (żytnim/ razowym) pieczywem, warzywami lub waflami ryżowymi.

 

SMACZNEGO! <3

Dominika

ss

Dominika Szura

Dominika Szura

W mojej duszy gra dużo. Odkryłam w sobie wiele pasji i staram się je skrupulatnie łączyć i rozwijać. Nie wierzę w utarty schemat, który mówi, że nie da się złapać wszystkich srok za ogon - moim zdaniem - da się!

Swoje pasje rozwijam nie tylko dla siebie - ale przede wszystkim staram się nimi dzielić z każdym kto tylko chce i potrzebuje czerpać z tego źródła. Dopiero wówczas czuję, że to co robię ma sens.
http://onlysayyes.pl/
Dominika Szura
PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0