kk

Słodko-ostry pomysł na szybki i zdrowy obiad

Kurczak, krewetki albo tofu! Wszystkie opcje dozwolone w tym przepisie. Myślę, że grunt to mieć w życiu wybór. Która opcja jest dla Waszych kubków smakowych najBARDZIEJ atrakcyjna? Ja wybrałam kurczaka.

SKŁADNIKI (dla jednej osoby – podwajamy i potrajamy kolejno w zależności od ilości osób, dla których gotujemy)

100 g kurczaka / krewetek / tofu
100 g pomidorów z puszki
50 g ananasa (świeżego lub z puszki)
50 g ciecierzycy (z puszki lub wcześniej ugotowanej*)
przyprawy: sól, pieprz, chili, wędzona papryka
pół łyżeczki ksylitolu lub innego słodzika (sprawdzi się syrop daktylowy, klonowy lub erytrol)
1 łyżka sosu sojowego
olej kokosowy (lub inny np. rzepakowy) do smażenia

*Przed gotowaniem ciecierzycy należy ją namoczyć przez ok. 8 godzin w wodzie z dodatkiem odrobiny cytryny (środowisko kwasowe)

KROK PO KROKU

1.Kurczaka / krewetki / tofu kroimy. Smażymy jedną wybraną opcję na oleju i dodajemy pokrojonego ananasa.
2. Smażymy razem ok. 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, ciecierzycę i przyprawy.
3. Doprawiamy tak jak lubimy – mniej lub bardziej ostro. Ostrość regulujemy chili (proponuję dodać na początek tylko mała szczyptę, a później ewentualnie zwiększać pikanterię). Dusimy razem ok. 10 minut.
4.Podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub regularnym. Można dodać coś zielonego co nadaje estetyki naszej potrawie.

SMACZNEGO!

 

Dominika Szura

Dominika Szura

W mojej duszy gra dużo. Odkryłam w sobie wiele pasji i staram się je skrupulatnie łączyć i rozwijać. Nie wierzę w utarty schemat, który mówi, że nie da się złapać wszystkich srok za ogon - moim zdaniem - da się!

Swoje pasje rozwijam nie tylko dla siebie - ale przede wszystkim staram się nimi dzielić z każdym kto tylko chce i potrzebuje czerpać z tego źródła. Dopiero wówczas czuję, że to co robię ma sens.
http://onlysayyes.pl/
Dominika Szura
PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0