p2

Kokosowe muffiny z czekoladą

Świat oferuje nam tak wiele zdrowych zamienników wszystkich “śmieciowych” produktów, że serce się raduje. Cudownie jest korzystać z tego co wzmacnia, a nie osłabia nasz organizm. Jesteśmy uwarunkowani ewolucyjnie tak, że kochamy smak słodki, a stronimy od gorzkiego. Słodkie i zdrowe? Dlaczego nie? Przecież to idealne połączenie! Dzisiaj serwuję kokosowe muffiny z czekoladą. Zapewniam, że znikną szybciej niż się pojawią.

Do porannej lub popołudniowej kawki z przyjaciółką lub mamą – jak znalazł!

 

Składniki (na ok. 12 muffin)

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka kropel aromatu kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% masy kakaowca)

 

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i wymieszać. Masę przekładać do foremek na muffiny wypełniając ⅔ każdej z nich.  Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut (najlepiej do suchego patyczka).

 

Życzę smacznego!

<3

P.S. Mała wskazówka: jeśli masa jest zbyt gęsta należy dodać odrobinę mleka (krowiego lub roślinnego), a jeśli zbyt rzadka dodajemy więcej mąki.

 pp

Dominika Szura

Dominika Szura

W mojej duszy gra dużo. Odkryłam w sobie wiele pasji i staram się je skrupulatnie łączyć i rozwijać. Nie wierzę w utarty schemat, który mówi, że nie da się złapać wszystkich srok za ogon - moim zdaniem - da się!

Swoje pasje rozwijam nie tylko dla siebie - ale przede wszystkim staram się nimi dzielić z każdym kto tylko chce i potrzebuje czerpać z tego źródła. Dopiero wówczas czuję, że to co robię ma sens.
http://onlysayyes.pl/
Dominika Szura
PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0