Bez tytułu

Bezglutenowe placuszki kukurydziane

Pomysł na te placuszki został podyktowany nieprzezwyciężoną ochotą na wenezuelską cachapę. To typowe dla kraju Wenezueli kukurydziane naleśniki, które są przepyszne, ale też dość kaloryczne. Z tego względu na mój stół wjechał zmodyfikowany przepis fit i właściwie jedynym wspólnym mianownikiem została kukurydza. Dobre i to!

SKŁADNIKI :

  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (ja użyłam mąki wenezuelskiej dostępnej w sklepach internetowych lub sklepikach typu świat kuchni, ale może być zwykła polska )
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • pół łyżeczki: sody oczyszczonej, papryki słodkiej, kurkumy
  • olej kokosowy do smażenia (ok. 1 łyżeczki)

KROK PO KROKU:

 

  1. Wszystkie składniki zblendować.
  2. Smażyć na oleju kokosowym na niewielkim ogniu, tak aby placuszki z obu stron były zrumienione.
  3. Kombinacje podania zależą tylko od naszej wyobraźni. Ja podałam placuszki z jajkiem sadzonym, grillowaną dynią i pestkami granatu.

 

Polecam gorąco kombinację z kurczakiem/ serem mozzarellą/ jajkiem i awokado.

A wy z czym podalibyście kukurydziane placki? Podzielcie się pomysłami w komentarzu!

bb

Dominika Szura

Dominika Szura

W mojej duszy gra dużo. Odkryłam w sobie wiele pasji i staram się je skrupulatnie łączyć i rozwijać. Nie wierzę w utarty schemat, który mówi, że nie da się złapać wszystkich srok za ogon - moim zdaniem - da się!

Swoje pasje rozwijam nie tylko dla siebie - ale przede wszystkim staram się nimi dzielić z każdym kto tylko chce i potrzebuje czerpać z tego źródła. Dopiero wówczas czuję, że to co robię ma sens.
http://onlysayyes.pl/
Dominika Szura
PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0