Bez tytułu

Jesień coraz pewniej stąpa w naszym kierunku i śmiało puka do drzwi naszych domów. Co więcej nie przychodzi z pustymi rękami, ale niesie hojne dary. Szczodrze bogaci nasze kuchnie, dlatego grzechem byłoby nie skorzystanie z tych dobrodziejstw.

Szybki, zdrowy i pyszny przepis na jesienny makaron. Doskonała opcja lunchowa i obiadowa.

Makaron z borowikami, dynią i mozzarellą

Składniki (dla 3-4 osób)

  • 200 g makaronu pełne ziarno
  • 500 g borowików (świeżych lub mrożonych)
  • 500 g dyni
  • 150 – 200 g sera mozzarella (kulka)
  • 10 g masła klarowanego
  • Cebula (niezbyt duża)
  • Tymianek suszony
  • Sól,  pieprz
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

  1. Cebulkę, borowiki i dynię pokroić.
  2. Cebulę zeszklić na maśle, dodać borowiki, a następnie dynię. Doprawić tymiankiem,  solą i pieprzem.
  3. Dolać odrobinę wody i dusić aż dynia będzie miękka.
  4. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną mozzarellę i wymieszać. 
  5. Zdjąć z ognia i podawać z ugotowanym makaronem (najlepiej dla zdrowia w wersji al dente)
  6. Udekorować natką pietruszki i gotowe!

 

Smacznego!

 

dd

Dominika Szura

Dominika Szura

W mojej duszy gra dużo. Odkryłam w sobie wiele pasji i staram się je skrupulatnie łączyć i rozwijać. Nie wierzę w utarty schemat, który mówi, że nie da się złapać wszystkich srok za ogon - moim zdaniem - da się!

Swoje pasje rozwijam nie tylko dla siebie - ale przede wszystkim staram się nimi dzielić z każdym kto tylko chce i potrzebuje czerpać z tego źródła. Dopiero wówczas czuję, że to co robię ma sens.
http://onlysayyes.pl/
Dominika Szura
PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0