Books (1)

Psychologia zmiany, motywacji, dotycząca zaburzeń odżywiania – wszystkie te tematy łączą dwie podstawowe dziedziny jakimi są psychologia i dietetyka. W obecnych czasach nie można czuć się pewnie w stu procentach w zawodzie bez zdobycia wiedzy z zakresu psychologii. Na nieszczęście niewiele tej wiedzy zostaje przekazanej w toku studiów. Być może jeszcze za mało tej świadomości, a może po prostu program jest zbyt ciasny. Nie mniej jednak musimy czuć się w obowiązku swoją wiedzę z tego zakresu poszerzać. Możesz to zrobić dzięki szkoleniom i kursom, jak na przykład: Podstawy psychologii w kontekście zmiany. Możesz również być na bieżąco sięgając po fachową literaturę. 

Psycholektura dla specjalisty

Nierzadko ciężko samemu zdecydować, które pozycje są warte uwagi, a które stanowią łatwy poradnik ze znanymi na pamięć faktami, a czasem i mitami. Niektóre z książek zawierają dużo teorii i bez posiadania bazy w postaci wiedzy psychologicznej ciężko nam przez nie przebrnąć. Dlatego jako specjalista jednej dziedziny chciałabym podać ci na tacy tytuły, które są warte wydania na nie pieniędzy (chociaż na książki chyba nigdy nie żal) i nie zrażą Cię do psychologii. Wręcz przeciwnie, zafascynujesz się!

Wiem, co jem? Psychologia nadmiernego jedzenia i odchudzania się. Nina Ogińska- Bulik

To jedna z podstawowych pozycji w języku polskim autorstwa znanej w kręgu psychologów pani prof. Ogińskiej-Bulik. Dzięki tej książce nie tylko poznasz w teorii uwarunkowania psychologiczne nadwagi i otyłości, ale popracujesz z programem oddziaływań psychologicznych wspomagających redukcję nadwagi. Pełne przeanalizowanie książki przy pracy własnej może stanowić dla ciebie dobry materiał szkoleniowy. A co ważne, napisana jest w przystępny sposób. Praktycznie połowa książki to praktyka do wykorzystania przez siebie i dla swoich klientów, jako dodatek książka zawiera skale do badania różnych zmiennych psychologicznych w kontekście odżywiania. 

Zmiana na dobre. Rewolucyjny program zmiany w sześciu stadiach, który pomoże ci przezwyciężyć złe nawyki.  James O. Prochaska, John C. Norcross, Carlo C. Diclemente

 

Polecam tą książkę w kontekście każdej wprowadzanej w życiu zmiany. Opiera się ona na Transteoretycznym Modelu Zmiany (TTMZ) jednym z moich ulubionych modeli pokazujących w jak różnych stadiach zmiany trafiają do nas klienci i jak czujnie musimy stosować interwencje, ale również jak bardzo czujnie musimy się komunikować. Ten model wyjaśnia również, że zmiana wymaga czasu i nie zawsze klient trafia do nas odpowiednio zmotywowany. Dzięki tej książce naprawdę lepiej zrozumiesz ludzi i poznasz adekwatne sposoby by w tej zmianie im pomóc. 

Dialog motywujący. Jak pomóc ludziom w zmianie. Stephen Rollnick, William Richard Miller.

Kolejna z podstawowych lektur, chociaż trochę cięższa od pozostałych. Dzięki niej poznacie sztukę komunikacji opartej na jednoczesnym motywowaniu klienta. Nasz mózg jest bardzo czuły na komunikaty, a my często nie zdajemy sobie sprawy jak „psujemy” relację z klientem poprzez nieodpowiednią komunikację. Znajdziesz wiele przykładowych dialogów, które w praktyce nauczą cię odpowiedniej komunikacji. Oczywiście w trakcie spotkania nie będziesz się zastanawiał czy klient używa języka podtrzymującego czy zmiany, w pewnym momencie po prostu to „wyczujesz”. Jednak na początek warto poznać podstawy i przeanalizować dokładnie dialog z klientem. Uwielbiam podejście skoncentrowane na kliencie dlatego to moje must have!

Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych. Jane Ogden

Książka profesor psychologii zdrowia to kolejne kompendium wiedzy na temat psychodietetyki. W przystępny sposób autorka przedstawia fakty dotyczące wyborów żywieniowych, stosowania diet, czy powstawania zaburzeń odżywiania. Odnosi się do najnowszych badań dotyczących psychologii odżywiania łącząc dziedziny socjologii, psychiatrii i dietetyki. Z jednej strony mamy obraz związany z kulturą i socjologią, a z drugiej obraz kliniczny. Szerokie ujęcie tematu pozwala na lepsze poznanie. Książka, która wiele wniesie zarówno w pracę psychologa, psychodietetyka, jak i dietetyka. 

Która z książek na chwilę obecną wydaje ci się najbardziej przydatna w twojej pracy? A może już masz swoją ulubioną książkę psychologiczną? Jakiej wiedzy poszukujesz? Już niebawem poszerzymy bibliotekę! :)

Anna Paluch

Anna Paluch

Jestem psychologiem, psychodietetykiem, specjalistą ds. żywienia, trenerem w Psychologia w Polsce, właścicielką Gabinetu Psychodietetycznego Flow by Ania, autorką projektu “80 dni dookoła zdrowia”, E-kursów "Zaprojektuj Swój Zdrowy Styl życia", czy "Psycho dla dietetyka" ale przede wszystkim lubię i chciałabym inspirować do wprowadzania zmian w swoim stylu życia. Na zdrowie należy patrzeć całościowo i naprawdę trwałe i skuteczne efekty to wynik działań w wielu obszarach. Jednak te kroki są małe i bezbolesne, w ten sposób budują nasze nawyki i zostają z nami na dłużej w przeciwieństwie do szybkich rozwiązań i restrykcji. Szukanie sposobów dzięki narzędziom psychologicznym jak i dietetycznym w podnoszeniu jakości naszego życia jest moją pasją.
Anna Paluch
PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0