Tarta4

Obiecałam sobie, że to ciasto będę robić tylko raz w roku. To bomba kaloryczna. Każdy kawałek krzyczy Już dość!, każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Wystarczą dwie godziny – ciasto znika z naszego stołu. Zero wyrzutów sumienia, czysta rozkosz podniebienia.

Trzymam się planu – postanowiłam, że tarta z owocami lata będzie u nas gościć tylko raz w roku. Raz w sezonie truskawkowym, raz w sezonie jagodowym, raz w sezonie malinowym i porzeczkowym. Tak właśnie w naszym domu świętuje się lato – mam nadzieję, że i Wy choć raz się na to skusicie.

Tarta z waniliowym mascarpone i owocami lata

Ciasto

Ucieram ze sobą 3/4 kostki masła oraz 1/4 szklanki cukru, następnie dodaję 4 łyżki wody, jajko, 1,5 szklanki mąki. Wyrabiam ciasto, w razie potrzeby dodaję więcej mąki. Włączam piekarnik na 200 stopni (góra dół), a ciasto przekładam do formy (korzystam z silikonowej, jeśli mam do dyspozycji zwykłą, zawsze smaruję ją masłem i posypuję bułką tartą). Ciasta nie trzeba go wałkować – wystarczy rozprowadzić je po formie palcami. Wkładam formę do piekarnika na ok 20.min (aż zbrązowieje). Warto położyć na cieście naczynie żaroodporne lub wyłożyć je folią z grochem – wtedy nie wyrośnie.

Ser:

2 opakowania mascarpone mieszam z cukrem waniliowym lub samą wanilią. Korzystam z miksera, żeby spulchnić ser. Przekładam masę na wystudzony spód i układamy na niej owoce lata. Dowolne ;-)

Tarta1 Tarta2

 

Zbliża się sezon na maliny ;-)

Edyta Zając

Jestem psychologiem, trenerem i coachem. Mocno wierzę w siłę dobrych nawyków, codziennej pracy nad zdrowym stylem życia i doświadczania tego, co najlepsze. Lubię nietypowo gotować, próbować wspaniałych rzeczy i ulepszać swoje życie - codziennie po trochę.

Latest posts by Edyta Zając (see all)

PODZIEL SIĘ!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0